Elena Ş.

DENTA_Timisoara_Elena Ş_photo1

de Ana Z.

 

 

Nume : Elena Ş.
Sex: feminin
Locul nasterii: Ciuguzel ,jud. Alba
Locul de reședință: CLUJ NAPOCA
Naţionalitate: Romana.

 

Atunci


În ce an v-ați născut?
1960


Cum v-ați descrie copilăria?
Am avut o copilarie frumoasa, dar nu prea usoara; fiind cea mai mare, am ajutat la cresterea fratilor mai mici. Din punct de vedere material, am avut tot ce trebuie in copilarie. Am crescut cu parintii, impreuna   cu 4 frati . Am facut scoala generala in satul natal, si apoi Liceul de chimie in orasul Ocna Mures.


Vă rugăm să descrieți pe scurt circumstanțele în care ați trait,din adolescență până la pensionare
De la 14 ani am activat ca solist vocal- muzică populara la Casa de Cultură a orasului Ocna Mures, unde am făcut si liceul. La terminarea liceului, am venit la Cluj Napoca, unde am muncit ca operator chimist la “Terapia”. Am activat la ansamblul intreprinderii şi la ansamblul “16 Februarie”. M-am casatorit la 19 ani si am fost binecuvantata cu doua fetite, care au fost suportul meu psihic ca sa reusesc sa merg mai departe, casnicia fiind un dezastru. Am renuntat la activitatea artistica pentru a fi bine in familie, dar la 27 de ani am ramas mama singura cu doi copii mici. Dupa divort am calatorit cu fetitele in multe statiuni din tara, in vacante atat la mare cat si la munte.

 

La 33 de ani m-am recasatorit cu un om minunat, dar dupa doar 3 ani, de la  un anevrism cerebral rupt, a ramas cu o afectiune foarte grava , tetraplegie spastica si multe complicatii , depinzand in totalitate de cei din jur. Il ingrijesc de 33 de ani si jumatate. Dupa revolutie am petrecut vacante minunate, singura sau cu fetele in Spania, Grecia, Italia, Cipru, Ungaria . Daca societatea in care traiesc m-a dezamagit uneori, am mers mai departe si m- am ancorat de ceea ce mi- a oferit bun. Iubesc foarte mult copiii, animalele, natura cu toate minunatiile ei. Iubesc si oamenii dar cu precautie. In urma cu 3 ani si jumatate am iesit la pensie si pe langa ingrijirea sotului  mi- am reluat activitatea artistica   Au fost multe evenimente in viata mea si frumoase si grele, dar m- am descurcat….

 

Denta_Timisoara_Elena Ş_photo2

Care a fost poziția persoanelor în vârstă când erați tânără?
Pentru mine, oamenii mai in varsta din tineretea mea, au fost cei de la care am avut de invatat. La inceput de drum, deciziile le-am luat de capul meu si am gresit mult, renuntand la cariera artistica, la studiile superioare pentru ca am ascultat de cel care imi era sot si tata la fete, nu am ascultat de parinti si am platit in felul meu. Sotul din a doua casatorie m-a sustinut, dar s- a imbolnavit si gata; apoi dupa ce au crescut fetele, m-am sfatuit in orice cu ele, inclusiv acum. Avem o relatie foarte frumoasa, foarte speciala, zic eu. Cu oamenii din jurul meu ma inteleg bine. Ma implic mult atunci cand pot sa fac ceva pentru cei din jur. Pensionarea pentru mine a fost un lucru fantastic, avand posibilitatea sa fac multe lucruri pentru mine si cei din jur. pentru ca acum am timp.


Vă rugăm să descrieți legăturile intergeneraționale din familia dvs
Cu familia ma inteleg bine, dar suntem departe unii de altii; cand ne intalnim acasa la parinti suntem foarte fericiti. Parintii mei mi-au ingrijit fetele in vacante, dar in rest, m-am descurcat singura. Fetele au plecat fiecare la casa ei. Nu am locuit niciodata cu parintii si inca se descurca singuri, dar daca ar fi nevoie, i-as ingriji. Am mai avut grija de ei cand au fost bolnavi in spital.

DENTA_Timisoara_Elena Ş_photo3

Acum


Vă rugăm să comparați opinia dumneavoastră despre bătrânețe atunci când erați tânără, așteptările dumneavoastră în legătură cu viața la pensionare, și cum este acum, cu adevărat
Cand eram copil, oamenii mai in varsta, pentru mine, erau fiinte dragalase, neajutorate, care aveau nevoie de protectie. Parca toata intelepciunea lumii era asezata pe umerii celor batrani. Personal, vad pensionarea ca pe o recompensa bine meritata, dupa 38 de ani de munca neincetata. Ma bucur nespus ca am ajuns sa traiesc anii de pensie, sa am timp liber pentru mine, sa fac ce imi place si cand am chef. Nepotii mei sunt la Arad, dar in vacantele de vara vin la Cluj si atunci toate padurile si tot ce e frumos sunt ale noastre. Mi-ar fi placut foarte mult sa fie langa mine tot timpul. Nu ma simt singura niciodata, am prieteni cu care ma simt bine, si cand vreau sa ies mai mult de acasa, am prietena care sta cu sotul si are grija de el si ma revansez fata de ea financiar si cu ce trebuie. Cand plec pe mai multe zile, vine soacra mea.

 

Vă rugăm să descrieți pe scurt circumstanțele în care trăiți acum.
Traiesc cu sotul, doar ca el este fara discernamint, eu fiind tutorele lui, stabilit prin lege. Locuiesc la mine acasa. Nu am o pensie foarte mare, dar suficienta cat sa traiesc decent. Nu sunt foarte sanatoasa, dar problemele mele de sanatate pot fi tinute sub control. In ceea ce priveste comunicarea, sunt un om foarte sociabil, si tin legatura cu toata lumea, copii, prieteni, familie, din tara si strainatate.


Vă rugăm să vă descrieți rutinele zilnice din prezent.
Ingrijesc de sotul meu, fac gimnastica in fiecare zi pentru sanatatea mea, ascult muzica, ma uit la filme pe laptop, cant, socializez telefonic mai mult data fiind situatia actuala, cu familia, prieteni, colegi, nu am ratat marile concerte care au fost la Cluj, imi place sa merg la teatru, si imi place  foarte mult la plimbare in natura, padurea fiind preferata.

 

DENTA_Timisoara_Elena Ş_photo4

Ce media folosiți în viața de zi cu zi (TV, radio, ziare); ce tehnologii noi folosiți (Internet, computere, telefoane inteligente)?  
Folosesc internetul, atat cat imi este necesar pentru a ma informa legat de ceea ce am nevoie, folosesc aplicatia zoom, la televizor ma uit mai rar, ascult radioul.


Ce vă motivează sau vă poate motiva?
Pastrez legatura cu copiii si familia permanent, cu prietenii, cu toata lumea cunoscuta. Am grija permanent sa fac activitate fizica pentru sanatatea mea, iar din cunostintele mele, impartasesc daca mi se cere. Nu ma impun.


Având în vedere reprezentările persoanelor în vârstă de către mass-media, care ar fi mesajul dumneavoastră pentru generațiile tinere?
Respect generatia tanara  si as vrea sa ceara sfatul celor batrani cand se impotmolesc. Nu au nimic de pierdut, doar de castigat. In ceea ce ma priveste, permanent caut metode sa fiu informata cu tot ce imi poate imbunatati viata de pensionar.

 

Întrebări specifice României:


Care dintre obiceiurile tradiționale românești le mai păstrați în familia dumneavoastră?
Sarbatorile religioase sunt sfinte, mancarea, folclorul. portul popular.


Ați trecut printr-o experiență dureroasă cauzată de regimul communist (persecuție, deportare, naționalizare etc)? Cum ați reușit să depășiți acel moment dificil?
Nu.


Care sunt valorile după care v-ați ghidat pe parcursul vieții și pe care dintre ele le transmiteți urmașilor?
Am incercat sa fiu un om sincer chiar daca de multe ori am avut de pierdut si de suferit. Punctualitatea, iubirea fata de cei din jur sunt valori foarte importante.