Andrei Mihai P.

DENTA_Timisoara_Andrei Mihai P_photo

de Doina D.

 

Nume: Andrei-Mihai P.
Sex: masculin
Loculnaşterii: Timişoara, România
Locul de reşedinţă: Timişoara ,România
Naţionalitatea: Română
Etnie: Maghiară

 

Atunci

 

În ce an v-ați născut?
M-am născut în 1935 în nouă iulie.


Vă rugăm să descrieți pe scurt împrejurările în care ați copilărit
Am copilărit în casa familiară a bunicului (din partea mamei), situată în cartierul Fabric din Timişoara. Am locuit împreună cu părinţii şi cu bunica. Pe bunicul nu l-am cunoscut, el decedase în 1928. Din acest domiciliu am frecventat şcoala elementară, învăţământul mediu şi Facultatea de Construcţii din Timişoara.


Vă rugăm să descrieți pe scurt circumstanțele în care ați trait, din adolescență până la pensionare
Am trait în condiţii satisfăcătoare. Îmi amintesc de bombardamentele din anul 1944, fără a genera o pagubă în locuinţa unde domiciliam. În anul 1958, am absolvit facultatea din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara şi în 1984 am devenit doctor inginer. Am obţinut titlul de inginer European în 1998. La Facultatea de Construcții din Timișoara, am pregătit viitori specialiști în disciplinele ingineriei geologie, geotehnică, fundații special și comunicații terestre predate în limba germană.


Care a fost poziția persoanelor în vârstă când erați tânăr?
Când eram copil, în casa în care locuiam, bunica a avut o grădiniţă de limba germană. Aici am învăţat această limbă foarte uşor care m-a ajutat apoi în viitor, în activitatea mea.Am predat și la universități străine, la Technische Universitat, Institut fur Bodenmechanik und Grundbau din Graz; Technische Universitat, Institut fur Strassenbau und Strassenerhaltung in Viena; Technische Universitat - Munchen, Technische Hochschule - Konstanz.


Vă rugăm să descrieți legăturile intergeneraționale din familia dumneavoastră
Ajutor am avut doar de la părinţii mei şi de la bunica. Nu am trăit împreună cu părinţii soţiei şi nici nu a trebuit să am grijă de ei.

 

Acum

 

Când erați tânăr, care era opinia voastră despre bătrânețe, despre viața la pensionare, și cum este acum, cu adevărat. Ce înseamnă pensionarea pentru dumneavoastră?
Pe vremea copilăriei nu aveam vreo opinie despre bătrâneţe. După pensionare mă bucur de mai mult timp liber, nu simt momente de singurătate sau marginalizare sau că am rămas fără prieteni. Am avut ocazia să călătoresc mai mult în ţară la prieteni şi cunoştinţe, la fel şi în străinătate unde am legat prietenie şi cu alte persoane.M-am pensionat la vârsta de 60 de ani.


Vă rugăm să descrieți pe scurt împrejurările în care trăiți acum
Domiciliez împreună cu soţia, dar cu copilul nu. Pensia este suficientă pentru un trai decent. Sănătatea nu mai este cea din tinereţe, periodic vizitez unităţile medicale şi consum mai multe feluri de medicamernte. Comunicarea cu copilul, cu prietenii din ţară şi din străinătate, acum în perioada pandemiei, se face cu mijloacele tehnicii electronice.


Vă rugăm să vă descrieți activitățile zilnice din prezent
Încă nu am nepoţi. Înainte de pandemie mergeam la concerte săptămânal, câteodată şi la teatru sau operă. Nemaifiind activ în meseria mea de inginer constructor hidrotehnic şi cadru didactic universitar, déjà înaintea pensionării şi în present particip la cenaclurile literare, am publicat articole în mai multe reviste literare, am tradus poeme ale unor autori de limba română în cea germană care au şi fost publicate şi am editat un volum propriu de nuvele în limba română.


Ce media folosiți în viața de zi cu zi (TV, radio, ziare) și ce tehnologii noi folosiți (Internet, computere, telefoane inteligente)?
Citesc zilnic ziarele, ascult radioul şi mă uit la televizor. Folosesc noile tehnologii electronice (internet, computer) pe care le-am învăţat de la generaţia mai tânără, de la studenţii mei, al căror profesor am fost, dar şi ei au fost profesorii mei în acest nou domeniu de comunicare.


În opinia dumneavoastră, care sunt rolurile majore ale pensionarilor?
Rolul persoanelor pensionate este de a transmite din când în când, fie personal la întruniri sau  online despre cum au lucrat, ce dificultăţi au avut şi ce ar mai fi de recomandat în îmbunătăţirea modului de lucru în specialitatea lor.


Care ar fi mesajul dumneavoastră pentru generațiile tinere?
 Pentru generaţia tânără dau mesajul să ne depăşescă în modul de lucru, în metode şi creativitate. Acesta este sâmburele progresului şi dezvoltării societăţii.


Ce părere aveți despre Europa?
Europa este un continent cu multe naționalități și trebuie să ne înțelegem toți, să fie pace și înțelegere, un echilibru armonic din toate punctele de vedere.

 

Întrebări specifice României:

 

Care dintre obiceiurile tradiționale românești le mai păstrați în familia dumneavoastră?
Am păstrat obiceiurile tradiţionale româneşti pentru sărbătorirea Crăciunului şi a Învierii Domnului.


Ați trecut printr-o experiență dureroasă cauzată de regimul comunist (persecuție, deportare, naționalizare etc)? Cum ați reușit să depășiți acel moment dificil?
Nu a fost cazul.


Care sunt valorile după care v-ați ghidat pe parcursul vieții și pe care dintre ele le transmiteți urmașilor?
Transmit urmaşilor să lucreze acolo unde îşi desfăşoară activitatea, cu mare plăcere şi spor. Să-şi aleagă profesia, ei singuri fără a fi dirijaţi sau obligaţi de alte persoane. Să-şi iubească profesia, astfel pot ajunge la rezultate remarcabile fără dificultăţi.